maandag 3 december 2007

Tulpenboom. Door Miekel

Een paar weken geleden stond er een kapvergunning vermeld op de gemeentepagina in deze krant en het verbaast me eigenlijk dat daar helemaal geen reacties op gekomen zijn. Zijn we zo murw geslagen door alles wat buiten ons om geregeld wordt of zijn onze hersenen door alle uitstoot van het verkeer dat door ‘ons dorp’ raast zodanig aangetast dat we niet meer alert reageren. AllĂ©e dan, dan zal ik het maar weer doen. Er stond: 13-1-2007 Kapvergunning voor 1 Tulpenboom met stamomtrek 160 cm staande op de hoek Corridor/Handwerkstraat.....beste mensen, dat is die prachtige boom die in februari 2003 enkele meters verplaatst moest worden vanwege de nieuwbouw van winkels op de Corridor-West. Hij is toen gezet op de plek waar ons loempiamannetje altijd stond met zijn gele karretje....zo hadden ze meteen een goede reden om hem voor goed ergens anders en uit het zicht te parkeren. Twee vliegen in een klap, zo leek het wel. Tja mensen, we zijn zoet gehouden met de toezegging en de uitvoering van het verplaatsen van de Liriodendron Tulipiferum, kortweg de Tulpenboom. En afgelopen week stond te lezen op de gemeentepagina dat de Tulpenboom op dit moment in zo’n slechte conditie is dat herstel niet meer mogelijk is. Daarom is in overleg met BTL bomendienst besloten om de huidige boom van vijftien meter hoog te rooien en te vervangen door eenzelfde boom. Die nieuwe boom heeft dan een stamomtrek van 30 tot 35 cm en is zes meter hoog. Als zoethoudertje komt er onder deze nieuwe miniboom een violenperk of zomergoed! ‘Gut gut, ze laten hem wel uit hun broek hangen’, zouden ze in Amsterdam zeggen. Alsof ze ik-weet-niet-wat ervoor terug zetten. Een rottig perkje met violen! De oude boom wordt gerooid vlak voor het moment dat de nieuwe boom geleverd wordt. Misschien denken ze wel dat we het dan niet merken. Zou kunnen, ze hebben ons tot nu toe ook aardig bij de neus genomen. Weet u nog hoeveel protesten er zijn geweest tegen de kap van drie bomen aan de kant van De Kerverij en over de Tulpenboom. En heeft het geholpen? We zijn toch gewoon voor de gek gehouden. Die bomen zijn opgeofferd voor de ijdeltuiterij van Valkenswaard en zijn wethouders. Nieuwe winkels bouwen, waardoor andere panden aan de Eindhovenseweg leeg staan. Het is toch slechts een verschuiving geweest. Heeft het werkelijk iets nieuws opgeleverd? Had maar een groter pand voor de V&D gebouwd, dan hadden we die nog behouden voor Valkenswaard, in plaats van die gewoon te laten lopen. Zoo stom!
Destijds (februari 2002) is er contact gezocht met Arcadis Bomendienst om te onderzoeken of het mogelijk was de Tulpenboom op de Corridor te verplaatsen. Na een jaar???? voorbereiding werd de boom in februari 2003 verplant. Ondanks grote inspanningen ???? is het aangroeien van de boom minder succesvol verlopen als verwacht. Daarom wordt de boom nu vervangen. Kijk en van die vorige twee zinnen zakt mij spontaan de broek op de enkels. Iedereen weet toch dat je een oude boom niet moet verplaatsen. Dat is gewoon boerenwijsheid. Nee, zeggen ze hier, we gaan stads doen. Weg met die boerenwijsheid, we huren dure adviesbureaus in en als die zeggen dat het kan, dan kan het! Dus niet! Nogmaals voor iedereen die het horen wil: een oude boom verplaatst men niet. We mogen nog van geluk spreken dat ‘ons’ sympathieke loempiamannetje zijn verplaatsing heeft overleefd. We weten natuurlijk niet of hij nu ook in een slechte conditie verkeerd. Hij staat duidelijk op een minder goede plek, dus wie weet hoe hij thuis de eindjes aan elkaar moet knopen met twee opgroeiende pubers. Wat me dan wel weer deugd doet is om te zien dat het pandje dat ze in gedachten hadden voor het loempiamannetje nog steeds leeg staat. Het onooglijke duur kippenhok aan de achterkant van Trekpleister waar geen hond in trapt om dat te gaan huren.
Het pimpen van het kernwinkelgebied heeft natuurlijk de afgelopen jaren zoveel gemeenschapsgeld gekost dat er ook niks meer over is dan een ‘bed van violen’ onder de nieuwe Tulpenboom. Moge de hoge heren van het dorp daar dan maar lekker op slapen. Ze kunnen van mij de (tulpen)boom in!

Geen opmerkingen: