dinsdag 25 september 2007

Talent. Door Miekel

Ik ben een paar weken geleden ‘Op zoek naar Evita’ gaan kijken. Had ik zin in. Ik heb de zoektocht naar Tarzan destijds niet gevolgd, omdat ik niet echt opgewonden raak van een bosjesman met een lappie voor zijn kruis. Bovendien kan je niet alles volgen. Voor dat je het weet hang je uren voor het kastje.
Maar voor Evita voelde ik wel iets. Misschien omdat het net iets eerder begon dan alle andere series en toestanden in het nieuwe seizoen. Misschien ook wel omdat de lange zwoele zomeravonden toch niet meer kwamen en wat moet je anders op zondagavond?! ‘Sport kijken’, zullen sommige misschien denken. Forget it! Zeker naar al die over het paard getilde zogenaamde ‘kale-kletskop’ voetbalkenners die tot op het bot een stompzinnige wedstrijd analyseren, terwijl het gewoon heel simpel is.... die bal moet in het doel van de tegenstander en degene die dat het meeste lukt is de winnaar. Is dat nou zo moeilijk?
Die voetballers zelf moeten ook niet lopen miepen. Die verdienen bakken met geld en daar zullen ze voor moeten werken. Nou ja, werken. Ze zullen moeten presteren voor de club waarvoor ze spelen. Maar even terug naar Evita.
Leuk programma. Veel talent. Maar hadden ze nou niet een betere presentator kunnen vinden in plaats van die babyface die net de luiers ontgroeid is en maar wat popie jopie uit zijn nek staat te lullen. Wat een looser. Frits Sissing heet hij. Nou zijn naam heeft hij al niet mee. Ik bedoel maar.... Sissing!! Als je Neelie Kroes dit heel snel tien keer achter elkaar laat zeggen met haar mega overbeet (Hadden ze toen nog geen beugels?) dan klinkt het helemaal koddig. Maar eigenlijk is die Frits geeneens koddig te noemen. Die vent weet niet waar hij over praat. Kapt respectloos Willem Nijholt steeds maar af omdat die iets te lang over zijn uitleg doet. Maar juist die uitleg door een vakman als Nijholt is prachtig om naar te luisteren. Daar steek je als thuiszittend publiek nog wat van op en bovendien motiveert hij die meiden natuurlijk enorm. Je merkt ook aan alles dat ze hem op handen dragen. En terecht! Sinds Oebele kan hij bij mij in ieder geval ook al niet meer stuk.
En dan staat daar zo’n Frits Sissing is een te glimmend pak, met een te gemaakte glimlach om zijn lippen een beetje te raaskallen. Hij heeft de uitstraling van een gepelde banaan. Werkelijk! Had de Avro Karel van de Graaf deze show niet kunnen geven als laatste job voor hem. Dat zou toch een mooi afscheidsgebaar geweest zijn na achtendertig jaar trouwe dienst. Zo’n Karel komt toch veel professioneler over dan baby Frits. En je hoeft geen verstand van de showbizz te hebben, want ze hebben nog een driekoppige vakjury en Willem. Bovendien heeft het publiek thuis de touwtjes in handen. Zij beslissen wie er in de sing-off komt en alleen Willem kan er eentje redden. Grappig eigenlijk om te merken dat deze formule (dat het publiek stemt) hem niet bevalt. Je merkt dat aan zijn reactie en hoe dat hij zich tot het publiek richt met tips waar ze op moeten letten. ‘Niet alleen maar stemmen op het mooie plaatje. Let op de ogen mensen!’ Die man is zo’n intens theaterbeest. Zo’n vat vol kennis. Hij geniet zichtbaar van de optredens met zijn slangenleren laarzen aan. ‘Ze waren al dood toen ik ze kocht! De driekoppige vakjury bestaat uit Pia Douwes, ooit zelf Evita gespeeld, Erwin van Lambaart, theaterproducent en de Belgische acteur Peter van de Velde. En die laatste is wel erg gecharmeerd van Brigitte. Ook mijn favoriet, dus ik snap hem. Maar het zal me niet verbazen als die twee al wat hebben en zoniet dan gaat dat nog gebeuren voordat de finale daar is. Je voelt die erotische spanning dwars door de beeldbuis naar buiten trillen. Ach, wat een emoties allemaal.
Maar wat is het mooi als je talent hebt en dat zo in kan zetten. Mooi als je er je brood mee kan verdienen en zoveel mensen er mee kan plezieren. Nog knapper is het als je nul komma nul talent hebt en dan toch met je kop op de buis verschijnt, er je geld mee verdient en er zoveel mensen meer kan ergeren. Vanaf heden laten we dat vallen onder het kopje ‘Sissingtalent’. Geen ster op de Walk of Fame, maar een vernoeming in Miekel’s column! Ook een prestatie!

Geen opmerkingen: