zondag 14 juni 2009

Gevangen door Miekel week 22

Wat een gedoe nou weer met die overcapaciteit aan gevangenissen. Ik begrijp daar helemaal niks van. Nog geen eens zo lang geleden wisten we niet waar we met de criminelen moesten blijven. Werden ze naar huis gestuurd omdat de gevangenissen vol zaten en nu? Nu hebben we ineens lege cellen, als we Albayrak moeten geloven. Die wil er acht sluiten met als gevolg dat er 1200 man personeel op straat komt te staan.
Er staan schijnbaar 2000 cellen leeg als gevolg van de razend snelle afname van drugskoeriers, de zogenaamde bolletjeslikkers en de algehele criminaliteit is afgenomen. Dat idee heb ik persoonlijk niet als ik de krant lees, maar ze zeggen het. Volgens bajesdirecteuren spelen de hoeveelheid taakstraffen die opgelegd worden en de vergrijzing van de samenleving ook een rol. Wat die taakstraffen betreft, de oplegging hiervan zou aan een scherpe toetsing onderworpen moeten worden. Zodra er ook maar de geringste twijfel is of de dader hiervan überhaupt iets leert, dan geen taakstraf maar linea recta de cel in. En wat die vergrijzing betreft; blijkbaar is de groep potentiële criminelen kleiner geworden?!
Maar om nou te voorkomen dat er over 5 jaar weer een cellen tekort ontstaat, doordat de criminaliteit toch weer toeneemt doordat, ik zeg maar wat, ook meisjes driftig mee gaan doen, heeft Miekel het volgende voorstel.
We gebruiken die 2000 leegstaande cellen tijdelijk voor wat anders. Wat te denken als low-budget onderdak voor seizoensarbeiders uit Roemenië en Polen. Dan hoeven die niet meer onder erbarmelijke omstandigheden bij de Somerense José Asperge te zitten. Ze hebben dan allemaal een eigen kamer. Kost en inwoning tegen een kleine vergoeding, zeg maar tegen de helft van wat die Asperge Koningin vroeg. Na tien uur gaat wel de boel op slot, maar dat waren ze toch al gewend. Bovendien gaan ze vroeg naar bed want de volgende dag is het ook weer heel vroeg dat de haan kraait. In dit geval de gemeenschappelijke gevangenis wekker die afloopt. Ontbijten kunnen ze in de kantine. Daar krijgen ze ook hun warme hap. In de recreatiezaal is genoeg vertier en voor degene die nog een centje extra willen verdienen... zij kunnen het werk doen dat voorheen de gedetineerden deden en dat nu blijft liggen. Hebben ze nog meer geld om mee naar huis te nemen. Want ja, of je nou de avond vult met pingpongen, voor de Nederlandse buis hangen of nog even de handjes laat wapperen. Het wordt vanzelf tien uur en dan is het toch tijd om de brits op te zoeken.
Tevens kunnen we criminelen met psychische stoornissen, die steeds meer tussen ‘gewone’ gevangenen gezet worden en voor behoorlijk wat onrust zorgen, allemaal centraal in één gevangenis zetten. Een paar bonken van bewaarders erbij en het probleem is geïsoleerd. Want volgens ervaren gevangenisbewaarders neemt vooral het geweld van gedetineerden tegen personeel toe door de veranderde gevangenispopulatie. Er zitten steeds meer criminelen vast met een psychische stoornis. Daarnaast is er door bezuinigingen minder tijd voor omgang met gedetineerden met als gevolg dat eventuele conflicten niet op tijd opgemerkt worden.
Gedetineerden zijn elkaar vorig jaar 1200 keer te lijf gegaan. Bewaarders werden 800 keer geslagen, geschopt of met een geïmproviseerd wapen belaagd. Bijna 1000 keer moest het gewapend Intern Bijstands Team er aan te pas komen om aan het geweld een einde te maken.
Dus isoleren tussen vier muren. En dan die Somalische piraten. Hier centraal in Den Haag berechten voor heel Europa en ze daarna allemaal in een en dezelfde extreem strenge gevangenis zetten., want ze moeten niet denken dat het hier het paradijs is. Ieder land in Europa draagt bij aan de kosten. Ze krijgen allemaal dezelfde straf en dan kan je ze ook allemaal na vijf of tien jaar tegelijkertijd terug verschepen, op een enkele reis richting Somalië, zodat ze hier geen verblijfsvergunning aan kunnen vragen. Want eerst schepen kapen en dan hier asiel aan vragen, zou werkelijk compleet van de zotte zijn.
Nou, volgens mij heb ik zo het tijdelijke overschot aan cellen wel opgelost. Het personeel staat niet op straat en dat is goed voor iedereen.

Geen opmerkingen: