woensdag 6 juni 2007

Getreiter. Door Miekel

Wat lopen er toch etterballen rond op deze aardkloot. Mensen die er een genoegen in scheppen om anderen een hak te zetten alleen voor hun eigen genoegdoening of om hun gefrustreerde geest te bevredigen.
Mensen die werkelijk ieder middel aangrijpen die de wet hun ‘helaas’ in dit geval biedt om andere dwars te liggen.
Stel je voor; je hebt de mazzel dat je een kavel kunt kopen. Hartstikke fijn want wat is er mooier dan zelf je eigen huis te bouwen. Precies zoals jij dat hebben wilt.
De buurt is ook blij dat het braakliggende terrein eindelijk bebouwd gaat worden. Mis! Er zit altijd een etter tussen die dwars gaat liggen. Daar zit je dus met je stukje grond te kijken.
Wat kun je doen? Je stapt naar de persoon in kwestie om te praten en uit te vinden wat zijn bezwaren zijn en hem zo te betrekken in de plannen. Wellicht is er een manier om zo te bouwen dat beide partijen tevreden zijn. Maar als die persoon de deur dicht gooit en geeneens wil praten dan is het duidelijk dat het om pure pesterij gaat.
Ik ken nu al twee gevallen waarbij dat zo is gegaan. In het eerste geval was het helemaal schandalig. De toekomstige buurman, zijnde de etterbal, liep gewoon in de buurt rond te bazuinen dat hij ‘dit’ voor de lol deed. De letterlijke opgetekende woorden waren: ‘Ik vind dit gewoon leuk om te doen.’ En daar sta je dan. De gemeente had alles goedgekeurd. Keer op keer werden de rechtszaken gewonnen, zelfs tot aan de Raad van State aan toe werd de eigenaar van het kavel in het gelijk gesteld. Echter door een wijziging in het Burgerlijk Wetboek kon de etterbalbuurman toch gewoon zijn recht halen, wat hij dan ook deed. De eerste verdieping die al stond had afgebroken moeten worden en alles had een meter naar achteren gemoeten. De enige reden waarom alles uiteindelijk toch kon blijven staan was het feit dat etterbalbuurman ging scheiden en het huis verkocht ging worden. Maar zelfs toen de man het huis al uit was, maar de boel nog wel verkocht moest worden ging hij gewoon door! Is dat errug of is dat errug! De nieuwe eigenaren van het huis van etterbalbuurman waren van de situatie op de hoogte en zaten vervolgens helemaal nergens mee. Sterker nog, de eigenaar van het kavel met daarop een half afgebouwd huis werd gezegd: ‘Bouw alstublieft door zodat het af komt’. Gelukkig dus geen vuiltje aan de lucht met de nieuwe buren.
Deze mensen hebben dus uiteindelijk geluk bij een ongeluk gehad. Was die etterbalbuurman niet gaan scheiden, dan hadden ze de boel af kunnen breken. Puur en alleen door de pesterij van een persoon.
Sinds kort weer zo’n soortgelijk verhaal gehoord. Die mensen staan nog in het begin stadium. Buurt blij dat er gebouwd gaat worden. Een etterbalbuurman maakt bezwaar en is niet bereid om in gesprek te gaan met de nieuwe eigenaren van het kavel zodat hij mee kan denken en een oplossing kan zoeken die voor hem aanvaardbaar is. Zijn bezwaar is overigens erg ver gezocht, maar dit even terzijde. Maar bij een poging om met de man te praten werd de deur voor hun neus dichtgegooid. Het is dan wel meteen duidelijk waar het die man om te doen is. Dwarsliggen en niks anders, vooral omdat hij zelfs aangegeven heeft te willen verhuizen. Wat moet je hier nou mee. Je laat je toch niet door zo’n pestkop in de luren leggen. Ik zou een goede advocaat in de hand nemen en aantonen dat het hier alleen om pesterij gaat zodat het bezwaar niet ontvankelijk wordt verklaard. En mocht dat allemaal niks uithalen, want het komt natuurlijk wel vaker voor dat ons rechtsgevoel behoorlijk aangetast wordt door beslissingen van rechters dan zou ik niet schuwen voor hardere maatregelen. Je laat je toch niet door zo’n pesterige etterbal op de kop zitten waardoor je hele bouwproject zo drie jaar stil komt te liggen. Ja, want zo lang kan het duren.
Als iemand zich zo op stelt naar anderen moet hij er niet raar van op kijken dat er misschien wel terug getreiterd kan worden. Een paar mannetjes inhuren, zorgen dat je zelf op een feestje bent en eens zien hoe snel zo’n iemand zijn bezwaren intrekt. Veel getreiter komt voort uit jaloezie. Gun een ander eens iets, vooral als er gewoon hard voor gewerkt wordt.
Oh ja en nog iets leuks! Een fan heeft een blog gemaakt waar mijn columns ook op komen te staan en daar kan iedereen naar hartelust op reageren, kijk gauw op
http://miekel.blogspot.com

Geen opmerkingen: