woensdag 13 juni 2007

Zorgplicht. Door Miekel

Ik vraag me wel eens af wat voor soort ouders er toch allemaal rondlopen. Ouders die hun kinderen te vet mesten en ouders die hun twaalfjarige kinderen al toestemming geven om uit te gaan om zich vervolgens bij het ‘indrinken’ een alcoholvergiftiging op het lijf te halen.
Waar zijn die lui toch mee bezig?
In verschillende Scandinavische landen is het goed geregeld wat betreft wangedrag van ouders naar hun kinderen. De zorgplicht van ouders is daar zodanig goed vastgelegd dat er zelfs een wet is gemaakt die het mogelijk maakt om ouders die zich hieraan onttrekken of er een potje van maken, opgepakt en veroordeeld kunnen worden. Dat moesten we hier nou ook eens invoeren.
In Engeland heeft een jongetje zijn ouders aangeklaagd omdat die hem geen fatsoenlijk eten voorzetten. Deze jongen lijdt aan ernstig overgewicht, meer dan 100 kilo weegt hij en hij zit in de bovenbouw van de basisschool. Supervet dus en eigenlijk zwaar gehandicapt. Hij kreeg alleen maar patat, hamburgers, pizza’s en ander vet voedsel te eten, het een en ander weggespoeld met Cola. Ik snap die ouders dus niet. Volgens mij zit daar een schroef aan los. Die zetten niet alleen zijn gezondheid op het spel, maar ook het geestelijk welzijn van hun kind. Bovendien zal dit vroege overgewicht hem waarschijnlijk zijn leven lang achtervolgen. Mocht het hem al lukken om onder begeleiding een normaal bij hem passend gewicht te krijgen dan is het nog maar de vraag of hij dat volhoudt. Mocht zijn wilskracht zo sterk zijn dat hem dit lukt, dan heeft hij nog altijd een trauma te verwerken over een verziekte jeugd. Veel te dik geweest, gepest geweest, geen vriendjes gehad, niet kunnen sporten, noem het allemaal maar op.
De mens is van nature niet dik. Als ik vijf kilo aankom weet ik donders goed waar dat van komt en dat is niet van de lucht. Om er maar even een ouwedozen cliché tegenaan te gooien: ‘Ieder pondje gaat door het mondje’.
Kinderen die te dik zijn worden door de ouders te dik gemaakt. Ze letten niet op wat ze eten, ze letten niet op wat ze snoepen. Iedere dag uit school een zakje chips met cola en daarna nog koek en dat allemaal voor het avondeten, slaat echt nergens op. Eenmaal op het middelbaar heb je er minder controle op, maar mijn overtuiging is dat als je ze vanaf het begin af aan steeds drie keer per dag hebt laten eten, ze iedere dag fruit en/of yoghurt heb gegeven, dat die regelmaat erin zit. Als ik hoor dat kinderen ’s-morgens niet eten want ze lusten geen brood, dan krommen mijn tenen. Als ze geen brood lusten zijn er nog wel zoveel andere varanten op een ontbijt mogelijk dat die meteen aangedragen dienen te worden. Niemand de deur uit zonder ontbijt!
En dan lees je weer dat een twaalfjarige jongen in een comateuze toestand is geraakt door een alcoholvergiftiging opgelopen bij het indrinken voordat hij uit zou gaan. Wie laat nou een twaalfjarige jongen of meisje al uitgaan? Onder toezicht misschien naar een kinderdisco, maar dan houdt het toch echt op. Bovendien waar komen ze binnen? Er mag toch geen alcohol geschonken worden als ze onder de zestien zijn. Misschien ging hij naar een buurthuis? Maar daarvan is toch ook algemeen bekend dat er gedronken wordt. Hou die kinderen toch gewoon thuis, huur een leuke DVD om met z’n allen te kijken, laat vriendjes meekijken. Geef ze lekker cola en chips, want het is weekend en dan mag het!, en zo creëer je voor de toekomst ook nog leuke herinneringen. ‘Weet je nog, vroeger, dan huurde we een DVD en dan zaten we met de hele bups te kijken, met allemaal lekkere chips en drinken.’ Iedereen blij! .
Met die twaalfjarige coma drinker is dus ergens al op jonge leeftijd in de opvoeding iets verkeerd gegaan. Ze moeten al vroeg bijgebracht worden wat de gevaren zijn van te veel drank, roken en ongezond voedsel en dat kan alleen maar als je zelf het goede voorbeeld geeft. Doe je dat niet dan helpt er geen lieve God meer aan tegen de tijd dat ze uitgaan. Dan heb je al gefaald. Je moet toch als ouders niet willen dat je kind te dik is en dus ongezond en dat hij of zij te veel drinkt en gaat roken. Zorgplicht naar je kinderen gaat in vanaf het moment van zwangerschap tot in principe aan het graf.(Mocht dat nodig zijn) Het staat met vette letters onzichtbaar op ieders ouderlijk voorhoofd. Maar ja, zorg maar eens dat iedereen aan zijn plicht voldoet. Oh ja als je nu echt iets ergs wil zien kijk dan op de Miekel blog. Daar staat een filmpje van een meisje van zeven dat 200 KILO !!!! weegt.

Geen opmerkingen: